Én mint a levek és krémek királynője egy újabb reggeliző krémmel virítok 🙂 Köleskrém. Azért gondolom, hogy reggelire jó, mert a köles mégiscsak gabona, tehát szénhidrátokban bővelkedik. Amúgy igyekszem a kölest rendszeresen beépíteni az étrendbe, mert számos jó hatása van az egészségre. Pár példa:
“A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával – miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe.
Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.
B-vitaminban is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is. ”
A köleskrém receptje pedig:
15 dkg köles
mustár
4 kanál kókuszolaj
só, bors, petrezselyem, fűszerek
1 répa
2 kanál natúr joghurt
aprított hagyma
fél citrom
A kölest én úgy főzöm, mint a rizst. Dupla mennyiségű vízben forralom, ha elfőtt a leve, akkor a tűzről leveszem és fedő alatt még minimum tíz percig párolom. Az összes hozzávalót rákanalazom, fél citrom levét rácsurgatom és botmixerrel pépesítem. Nem emlékszem egészen pontosan a fűszerezésre, én mindig éppen azt teszek bele, amilyen ízt kívánok. A mustár helyett lehet tormát bele is beletenni, de egy kis csípős piros arany is pikáns ízt adhat neki.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: