Erdélyből érkezvén 5 kg kokojzát hoztam haza. Ott ugyanis így hívják az erdei áfonyát. Sokkal ízletesebb, gyakoribb és olcsóbb, mint a nálunk kapható. A férjem édesanyja hívta fel rá a figyelmem, miszerint ez a gyümölcs különlegesen egészséges és szépítő hatással bír. Olyan stréber meny vagyok, hogy komolyan veszem az anyósom tanácsait, így áfonyás finomságok gyártásába kezdtem. 🙂 Felét megfőztem lekvárnak, a másik feléhez pedig olyan recepteket kerestem, melyek könnyen elkészíthetőek, nem kell sütni és kalóriaszegények. A következő 3 jeges áfonyás recept lett a kedvenc:
Áfonyás krémes álom
Ez egy könnyed, sütés nélküli desszert, melytől a habos könnyedség és a sűrű áfonya hidegrázós találkozása kényezteti az ízlelőbimbót. Látványnak nem utolsó a fehér-lila egybefutó színhatásával.
Hozzávalók:
2 bögre erdei vagy termesztett áfonya (friss, vagy fagyasztott)
1 citrom leve
negyed teáskanálnyi fahéj
édesítő
habtejszín
Elkészítés:
1. Keverd össze az áfonyát, fahéjat, a citrom levét, az édesítő felét, és egy lábosban addig főzd, míg az áfonya megpuhul (kb. 8 perc). Botmixerrel pürésítjük. Leszűrjük a levét, és hűtőbe tesszük (ha lehet egy napra), de minimum egy órára, vagy addig míg a püré megkeményedik.
2. A tejszínt felverjük habosra és édesítjük, majd az áfonyapürét lazán fakanállal beleforgatjuk (ne keverd össze teljesen, hogy megmaradjanak a szép lila csíkok). A kész krémet hűtőbe tesszük legalább két órára. Hidegen tálaljuk.
Recept forrása innen
Joghurtos protein falatok
Hozzávalók:
áfonya
natúr joghurt
mandula
méz
Először mixeled a joghurtot a mézzel, majd bele az áfonyát (majd az arcodra kened 🙂 ), végül bele a mogyorót. Jégkocka tartóba adagolod, és megfagyott állapotban egy hűsítő, egészséges nassolót kapsz.
A recept forrása innen
Fehér csokis sajttorta áfonya öntettel
Ez a recept nálam is várakozó listán van. Nem kell sütni, ami nagy előny ebben a hőségben, elronthatatlannak tűnik és gyors. Sajnos nem a legdiétásabb még a cukor elhagyásával sem, így még vonakodok miatta, de egyszer engedélyt teszek magamnak és elkészítem 🙂
Hozzávalók:
- 11 dkg keksz
- 5 dkg kókuszolaj
- 15 dkg fehér csokoládé
- 10 dkg natúr light krémsajt
- 12 g porcukor, vagy édesítő
- 250 ml tejszín
- Öntethez:
- 125 g áfonya
- 15 g cukorhelyettesítő
- 2 evőkanál víz
Elkészítés:
1. lépés
Egy tálcára sütőpapírt teszünk, és ráhelyezzünk egy tortagyűrűt. Az olajat és a kekszet ledaráljuk, és összekeverjük, majd ezt az elegyet szépen egyenletesen belenyomkodjuk a karika aljába.
Hűtőbe tesszük, míg elkészül a krém. A fehér csokit megolvasztjuk gőz fölött, majd hagyjuk hűlni. A krémsajtot az édesítővel összekeverjük, majd hozzá keverjük a fehér csokit is.
2. lépés
A tejszínt felverjük kemény habbá és finom mozdulatokkal belekeverjük a sajtkrémbe. A kekszes alapra kanalazzuk, és elterítjük, tetejét egyenesre simítjuk és hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára. Az öntethez az áfonyát a cukorhelyettesítővel és a vízzel feltesszük főni, amíg a “cukor” elolvad és az áfonya picit megpuhul. Ez elég gyorsan bekövetkezik.
3. lépés
Amikor puha, vegyük ki a gyümölcsöt egy külön tálkába, és főzzük tovább a szirupot még 3-4 percen keresztül, míg sűrűbb lesz. Aztán tegyük bele vissza az áfonyát és hagyjuk kihűlni.
Ha a sajtkrém megdermedt, akkor levehetjük a karikát óvatosan, majd óvatosan rákanalazzuk a már kihűlt öntetet.
Recept forrása innen.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: