3 jeges áfonyás recept

Erdélyből érkezvén 5 kg kokojzát hoztam haza. Ott ugyanis így hívják az erdei áfonyát. Sokkal ízletesebb, gyakoribb és olcsóbb, mint a nálunk kapható. A férjem édesanyja hívta fel rá a figyelmem, miszerint ez a gyümölcs különlegesen egészséges és szépítő hatással bír. Olyan stréber meny vagyok, hogy komolyan veszem az anyósom tanácsait, így áfonyás finomságok gyártásába kezdtem. 🙂 Felét megfőztem lekvárnak, a másik feléhez pedig olyan recepteket kerestem, melyek könnyen elkészíthetőek, nem kell sütni és kalóriaszegények. A következő 3 jeges áfonyás recept lett a kedvenc:

Áfonyás krémes álom

Ez egy könnyed, sütés nélküli desszert, melytől a habos könnyedség és a sűrű áfonya hidegrázós találkozása kényezteti az ízlelőbimbót. Látványnak nem utolsó a fehér-lila egybefutó színhatásával.

Hozzávalók:

2 bögre erdei vagy termesztett áfonya (friss, vagy fagyasztott)

1 citrom leve

negyed teáskanálnyi fahéj

édesítő

habtejszín

Elkészítés: 

1. Keverd össze az áfonyát, fahéjat, a citrom levét, az édesítő felét, és egy lábosban addig főzd, míg az áfonya megpuhul (kb. 8 perc). Botmixerrel pürésítjük. Leszűrjük a levét, és hűtőbe tesszük (ha lehet egy napra), de minimum egy órára, vagy addig míg a püré megkeményedik.

2. A tejszínt felverjük habosra és édesítjük, majd az áfonyapürét lazán fakanállal beleforgatjuk (ne keverd össze teljesen, hogy megmaradjanak a szép lila csíkok). A kész krémet hűtőbe tesszük legalább két órára. Hidegen tálaljuk.

Recept forrása innen

Joghurtos protein falatok

Hozzávalók:

áfonya

natúr joghurt

mandula

méz

Először mixeled a joghurtot a mézzel, majd bele az áfonyát (majd az arcodra kened 🙂 ), végül bele a mogyorót. Jégkocka tartóba adagolod, és megfagyott állapotban egy hűsítő, egészséges nassolót kapsz.

A recept forrása innen

Fehér csokis sajttorta áfonya öntettel

Ez a recept nálam is várakozó listán van. Nem kell sütni, ami nagy előny ebben a hőségben, elronthatatlannak tűnik és gyors. Sajnos nem a legdiétásabb még a cukor elhagyásával sem, így még vonakodok miatta, de egyszer engedélyt teszek magamnak és elkészítem 🙂

Hozzávalók:

Elkészítés:

1. lépés

Egy tálcára sütőpapírt teszünk, és ráhelyezzünk egy tortagyűrűt. Az olajat és a kekszet ledaráljuk, és összekeverjük, majd ezt az elegyet szépen egyenletesen belenyomkodjuk a karika aljába.

Hűtőbe tesszük, míg elkészül a krém. A fehér csokit megolvasztjuk gőz fölött, majd hagyjuk hűlni. A krémsajtot az édesítővel  összekeverjük, majd hozzá keverjük a fehér csokit is.

2. lépés

A tejszínt felverjük kemény habbá és finom mozdulatokkal belekeverjük a sajtkrémbe. A kekszes alapra kanalazzuk, és elterítjük, tetejét egyenesre simítjuk és hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára. Az öntethez az áfonyát a cukorhelyettesítővel és a vízzel feltesszük főni, amíg a “cukor” elolvad és az áfonya picit megpuhul. Ez elég gyorsan bekövetkezik.

3. lépés

Amikor puha, vegyük ki a gyümölcsöt egy külön tálkába, és főzzük tovább a szirupot még 3-4 percen keresztül, míg sűrűbb lesz. Aztán tegyük bele vissza az áfonyát és hagyjuk kihűlni.

Ha a sajtkrém megdermedt, akkor levehetjük a karikát óvatosan, majd óvatosan rákanalazzuk a már kihűlt öntetet.

Recept forrása innen.

Címkék: ,
Tovább a blogra »