Az elmúlt két hétben nagy feladatra vettem rá magam, elhatároztam kipróbálom az összes eddig gyűjtött fagylalt receptemet, és rangsorolom őket elkészítés és finomság szempontból.
Dinnyejégkrém
Tavaly nyár végén már későn kapcsoltam, és ezt a fajta jégkrémet sikerült legyártanom, amit nem más, mint hogy dinnyeszeletekbe pálcát dugtam, és behelyeztem a fagyasztóba. Idén sem dobom az ötletet a kukába, imádom a dinnyét, de várok rá még pár hetet (vagy napot :-)), amíg kicsit ízletesebb és olcsóbb lesz.
Calippo
A Calippo jégkrém és a sorbet típusú társai mindig is a kedvenceim voltak, így legyártottam magamnak a cukor nélküli, csupa gyümölcsös változatot. Összeturmixoltam a megmosott epreket és jégrémformába öntöttem őket. Próbaképpen egy citromosat is csináltam hozzá. Ahhoz édesítővel készült limonádét kevertem ki, annyi különbséggel, hogy egy egész citromot facsartam az oldatba, így majdnem a fele citromból állt. Az epres lett az igazi, azóta rendszeresen elkészítem. 🙂
Banán alapú fagyi
Nagyon könnyen elkészíthető a banán alapú fagyi. Ehhez előre felkarikáztam, és lefagyasztottam a banánkarikákat. A fagyasztóból kivéve őket, várok 10-20 percet, míg egy kicsit kiolvadnak, de továbbra is fagyosak. Turmixgépbe dobom, teszek hozzá kakaóport, rumot ha csokisat szeretnék, vanília aromát, ha vaníliást, gyümölcsöt, ha gyümölcsfagyit készítek. Lehet csepegtetni bele citrom-, vagy narancslevet. Édesíteni sem kell, mert a banán édes. Krémes, laktató fagyi lesz belőle. A férjemnek ez lett a kedvence. Azóta, ha látok leárazott banánt, mindig veszek és karikázok belőle. Így bármikor van a fagyasztóba, és ha ránk jön a nassolhatnék vagy vendégek érkeznek, pár perc alatt friss fagyit tudok rittyenteni. Én a képen meleg eperpitével tálaltam, így kissé megolvadtak a gombócok, azaz pont úgy viselkedtek, mint az igazi fagyi! 🙂
Tejszínes fagyi
A tejszínből készült fagyi nem túl diétás, de hamisítatlanul krémes lesz. Ez hasonlít a leginkább a boltokban kapható főzött fagyikra. Én ezt is eperrel turmixoltam össze, az epermassza besűrítette, és igazi lágy nyalánkság lett belőle. Nem alkalmaztam az óránkénti újra keverést, és mégis kis olvadás után tökéletes fagyi lett belőle. A vaníliás változat még egyszerűbb lehet, tejszín és vanília kell csupán hozzá. Biztosan hígabb lesz, nem tudom, hogy megfagyva milyen állagú lehet. Ha valaki próbálta, kérem írja meg, hogy milyen volt!
Görög joghurt alapú fagyi
Ha már fagyitesztelésre adtam a fejem, akkor vettem a fáradtságot, és kipróbáltam a görög joghurt alapú fagylaltkészítést is, ami ugye arról híres, ha nincsen az embernek fagyigépe, akkor óránként ki kell venni a fagyasztóból, és újra kell turmixolni (botmixer is jó hozzá). Mivel eperszezon volt, így ezt is eperrel készítettem. Összekevertem a leturmixolt epret a joghurttal, kevés édesítővel, majd óránként kibányásztam a fagyasztóból, és úja kevertem. Összesen ötször. Viszonylag nagy mennyiségű fagyi lesz belőle, kevés alapanyagból, így gazdaságos is, de engem a sok kevergetés kicsit zavart. Finom, finom, de ennyi kavarás egy fagyiért, nekem sok. Az egyszerű dolgok kedvelője vagyok.
Datolyás csokifagyi
A csokis társ ott mellette pedig a datolyás csokifagyi. Erről szépeket olvastam ezen az oldalon, és nagyon úgy éreztem, hogy ki kell próbálnom. Ez is újrakeverős fajta, így úgy gondoltam, hogy a joghurtos fagyival egy időben kipróbálom. Pont úgy csináltam, mint a fent látható oldalon, annyi különbséggel, hogy egy kevés diót is daráltam hozzá, mert úgy éreztem, hogy a diós-csokifagyi igazi különlegesség lesz. A végére nem éreztem amúgy rajta a diót, és nekem nem hozta meg ez a fagyi azt a bizonyos “Oh my God” érzést, mint amiről az oldal írt, de lehet valamit nem úgy csináltam, ahogyan kell. Az alapja ennek a fagyinak a kókuszkrém, amit csakis ebből az alkalomból vásároltam, és próbáltam ki először. Férjnek bejött nagyon, de neki minden bejön, ami úgy kezdődik, hogy csoki. 🙂
Ha sorrendet kellene felállítani, akkor a sorbet eper-, és citromjégkrém a nyerő nálam, mind az íze, mind az egyszerűsége miatt. Második a tejszín, harmadik a banánalapú fagyi lett.
Végül még van három recept, ami az idén nyáron kipróbálásra vár…
- Az egyik a Gluténmentes Övezet oldalról, megint csak vizes-gyümölcsös- citromos frissítő, okvetlenül kipróbálom!
- A másik ötlet a gesztenyefagyi az Éltető ételek lapról. Csupán kétsoros leírást találtam hozzá, miszerint cukormentes gesztenyepürét kell kókusztejszínnel bekeverni.
- A harmadik pedig a 160gramm blogról, Iza dühös mókus, mogyorós hűsítő jégkréme! Ez utóbbit bevallom el sem tudom képzelni ízre, de megfogott a neve, és a blogon található kép! Nézzétek meg!
Lesz mit nyalni a nyáron! 🙂 Ráadásul ezek a finomságok adalékanyag-, és cukormentesek, ellenben sok bennük a vitamin! Megéri egy kicsit bíbelődni velük. Próbáljátok ki, kellemes hűsölést hozzá!
Dühös Mókusok jó fejek, régebb hírlevelet is kaptam tőlük, mostanában valamiért nem…
Én a banános megoldásra szavazok 😊