Majdnem 21 napja készítem az ízletesnél színesebb turmixokat a 21 nap alatt oldal jóvoltából. A kihívás arról szól, hogy ők minden nap adnak egy turmixreceptet, amit a kihívásban szereplők elkészítenek, megisznak, egészségesek lesznek. Megosztjuk egymás közt az italaink képeit, tapasztalatainkat, véleményeinket. A mai ital azért különleges számomra, mert az összetevők nagyon különlegesek voltak, például szerepelt köztük a mandulavaj is. A magvajakkal gondolatban régóta kacérkodom, de nem mertem az elkészítésükbe belevágni, mert nehéz volt elhinni, hogy a 400W-os aprítóm majd a kemény magból puha krémet tud előállítani.
Mígnem megtaláltam ezt a receptet. Nóri mindenmentes leírása alapján a kisebb teljesítményű gépekkel is elkészíthető, csak türelem és kapargatás kérdése 🙂 Valóban. Sikerült!!! Úgy csináltam, hogy közben egy túró alapú pizzát is sütöttem, így felváltva foglalkoztam a pizzával és daráltam a mandulán egyet-kettőt. Valóban folyamatosan a gép oldalára ragad, és le kell szedni, pihenéssel is eléggé felmelegszik a gép, és nehéz elhinni hogy abból a száraz, darált magból vaj lesz. Én magamban mondogattam, amit Nóri írt, vagyis hogy türelem. Már vagy a huszadik lekaparás és újradarálást nyomtam le, amikor megjelentek a csillogó fények a manduladarában. Az olyan volt, mint valami reménysugár! Akkor már nagyon izgatottam nyomkodtam és kapartam tovább. Innentől kezdve már nem sok kellett, egyszer csak valóban krémes finomság lett az aprítógépben.
20 dkg mandulát egy tepsiben megpirítottam, ami 20 percet vett igénybe. Lehet érezni az illatát, amikor már megpirult, szóval nem is kell annyira az órát lesni. Pár percet hagytam hűlni (míg a pizzára felpakoltam a feltétet), majd nekiálltam az aprítógépes darálásnak. Az a jó hír, hogy nem baj, ha közben abbahagyod és pihensz a gépeddel együtt. Én az enyémet féltettem, így egyszer ki is vittem pihenni és kihűlni a teraszra. Szóval addig kell darálni és megállni, leszedni a gép oldaláról, míg krémes nem lesz. Sokáig tart, már-már feladni készülsz, és gondolkodni, hogy rásegítesz egy kis kókuszolajjal, de nem szabad! Ez a művelet felér egy igazi bizalom, és hitgyakorlattal! :-). Amikor krémes lesz, akkor mehet bele a fahéj vagy a kakaópor és az édesítő. Macerás, drága, de nagyon finom. Én a hétvégére tartogatom a maradékot. Pirítóssal és tejeskávéval ez lesz a szombati reggelink.
Az első négy összetevőt kell összeturmixolni (botmixer is jó), majd a tetejére szórni a szezámmagot és a fahéjat, majd összekeverni. Isteni ízkombináció, a hétvégén újra kell ilyet készítenem, családi férfiúi kívánságra. 🙂
Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!