Anyaszörp

Babakeksz, felnőttkeksz gyorsan

A tegnapi heti örömök kekszei felcsigázott pár embert, kértétek is a receptet. A kérésetek pedig számomra csakis parancs lehet :-), ezért úgy gondoltam, ha már úgyis leírom, akkor legyen blogbejegyzés belőle. Így legalább örökre megmarad, beépülök vele a történelembe.  

Nem szoktam már Kolosnak külön főzni, sütni. Szinte mindent megeszik, amit mi, maximum magunknak utána fűszerezzük, sózzuk az ételeket, vagy egy kicsit változtatok az alapanyagokon. Ez történik, akkor is, amikor kekszet gyártok. Egy sütőben sül ki a babakeksz és a felnőttkeksz is. Az alapja mindkettőnek a zabpehely és a teljes kiőrlésű tönkölyliszt. A babakeksz puha textúrájú lesz a félrenyelés veszélye és a hiányos fogsor miatt, a felnőtteké pedig finom, ropogós. Az előbbit majd uzsonnára adom az éppen alvó munkás Józsinak, az utóbbi pedig az én jussom az anyaidős tejeskávém mellé (éppen most fogyasztom). Egyébként mindkét recept annyira egyszerű, hogy egy kicsit szégyenlem leírni, de azért tessék-lássék: 

Babakeksz

Igaziból a babacsinta sütős változata. Valamilyen pép és zabpehely keveréke. Jobban szeretem a csintánál, mert így nem ragad oda olyan könnyen. 

Hozzávalók: 

  • banán, vagy reszelt alma/körte, vagy sült sütőtökhús
  • apró szemű zabpehely
  • teljes kiőrlésű tönkölyliszt (opcionális, csak zabpehellyel is működik)
  • méz (opcionális, én most kezdtem el bevezetni, egyébként egy éves korig nem ajánlott)

Felnőttkeksz

Ez a recept nem éppen saját kútfőből született, hanem az itteni inspirált. Biztos vagyok benne, hogy a recept tökéletes, de nálam úgy volt, hogy egyik nap elolvastam, majd másnap nem volt időm előkeresni, méricskélni még úgysem, mert a nyafogó gatyalerángató türelmetlenkedett a lábamnál. Keksz meg kellett, szóval beledobáltam mindent egy tálba, amire emlékeztem a receptből. Éppen ezért mennyiségeket nem tudok írni. Ma is bedobálással és lerángatott gatyával készítettem, mégis jól sikerült, így gyanítom, hogy elronthatatlan dologról van szó. 

Hozzávalók:

  • zabpehely (kb. 2 bögre)
  • teljes kiőrlésű tönkölyliszt (kb. egy bögre)
  • két kanál méz
  • egy kanál kókuszzsír
  • fél csomag sütőpor
  • egy tojás
  • kevés tej (kb. egy deci)
  • egy marék kekszbevaló (dió, mogyoró, csokidarabok, aszalt gyümölcsök, chia, kókusz)
  • édesítő vagy cukor

A tejen kívül mindent beledobáltam a tálba (sorrendet sem néztem). Összekevertem, és közben már adtam is hozzá a tejet. Annyi tej kell, hogy formázható, de sűrű, ragacsos masszát kapjunk. Ekkor lesz jó ropogós a kekszünk. Vizes kézzel könnyű formázni. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket, és 15-20 perc alatt készre sütjük. Mehet a kétfajta keksz együtt, mert ugyanannyi idő alatt sülnek meg. 

 A babakekszbe én most almát és körtét reszeltem, a felnőttbe pedig mogyoró és aszalt meggy került.

Remélem elkészítek és jól sikerül! 🙂 Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!